torstai 26. elokuuta 2010

Runo pysäytti aamuruuhkassa


Benjamin Zephaniah esiintyy Runokuussa. Kuva: D.R.

Festivaalijärjestäjän yö on useimmiten lyhyt ja uni herkässä vaikka kaikki valmistelut olisikin yrittänyt tehdä huolella. Ensimmäinen ajatukseni, kun sain tänään pakotettua silmäni auki: pysyivätköhän taistelutoverini hereillä niin pitkään, että loputkin tekstit Harry Salmenniemen Texas, sakset -näyttelyyn saatiin seinille? Vilkaisu ikkunaan antoi aiheen uskoa, että ainakin taivaanmerkit olivat festivaalillemme suosiollisia. Ikkunaani paistoi kuu – Runokuun ensimmäistä aamua päästiin korkkaamaan täydenkuun valossa!

Yllättäen keskustelin tänään runoudesta myös aamuruuhkaisessa metrossa. Tuntematon matkustaja kommentoi minulle runoa, joka kuului Runoja raiteilla -kampanjaamme. Hän ei voinut arvata, että olin osasyyllinen siihen, että nuo runojulisteet olivat yön aikana ilmestyneet ratikoihin ja metroihin ilahduttamaan kaupunkilaisten arkea. Juuri tuollaiset kohtaamiset yleisön kanssa antavat tunteen siitä, että nyt eletään vuoden hohdokkainta aikaa.

Runouteen on nykyisin mahdollista törmätä paljon muuallakin kuin perinteisten kirjankansien välissä: verkossa, runouslehdissä ja erilaisissa runotapahtumissa.. Kokeellinen runous sai pitkään odottaa rantautumistaan Suomeen (joitakin merkittäviä kokeiluja unohtamatta), mutta nyt se elää voimakasta nousukautta myös meillä. On paljon taiteidenvälisyyttä, erilaisia visuaalisen runouden muotoja, tietokoneohjelmoitua runoutta, äänirunoutta, lavarunoutta jne. Myös näihin runouden muotoihin voi tutustua Runokuu-viikon aikana.

Liian helposti ajatellaan, että kokeellisuus on tässä hetkessä olevaa. Ennemminkin se on käymistilaa ja ristiriitaa oman aikansa kanssa aikakaudesta riippumatta. Ranskalainen matemaatikko, kirjailija Jacques Roubaud on toiminut kuuluisan kokeellisen Oulipo-ryhmän piirissä jo useita vuosikymmeniä. On ollut mukavaa seurata runoharrastajien ilmeitä, kun he ovat saaneet tietää, että arvostettua Roubaudia pääsee nyt kuulemaan livenä myös Helsingissä.

Meidän järjestäjienkin pitää rohkeasti kokeilla jotakin uutta. Legendaarinen Elävien runoilijoiden ilta on vaihtanut paikkaa ja se järjestetään tällä kertaa Savoy-teatterissa sunnuntaina 29.8. Illan ulkomainen päävieras on brittiläis-jamaikalainen rastafari, kirjailija ja muusikko Benjamin Zephaniah, jonka persoona, huumorintaju ja esiintymiskyky ovat valloittaneet yleisöt eri puolilla maailmaa. Zephaniah haluaa tuoda runouden myös niiden ihmisten luokse, jotka eivät yleensä harrasta kirjallisuutta. Kannattaa merkitä kalenteriin, sillä ympäri maailmaa ihmisoikeustyötä tekevä Zephaniah ei ehkä kovin usein ehdi Suomeen!

Sinikka Koskinen
Runokuu-festivaalin tuottaja Helsingin kaupunginkirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti