tiistai 3. elokuuta 2010

Jatketaan harjoituksia

Esittävissä taiteissa on hetken huimausta: esitys on olemassa katsojiensa edessä, lähtee heidän tajuntansa matkaan, mutta ei ole koskaan enää täsmälleen samanlaisena toistettavissa. Yksi ulottuvuus eläytyä estradiin on ajatella harjoitusjaksoa. Niitä lukemattomia tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia (joskus vuosia), joita jonkin teoksen harjoitteluun on annettu.

Kun teos kirpoaa säveltäjältä, siitä tulee totta muusikoiden käsissä. Allakat täyttyvät harjoitusajoista. Musiikin takia kieltäydytään vapaa-ajasta, laiskoista illoista ja huolettomista illatsuista. Yhdessä ja erikseen jokainen muusikko on vastuussa lopputuloksesta sekä yleisölle että säveltäjällekin. Esitysajankohta saattaa olla vielä kaukana edessä, kun vasta harjoitellaan. Silti pitää olla kurinalainen jo etukäteen, sillä taidetta ei voi rykäistä edellisenä iltana eikä kahdessa tunnissa (toisin kuin vaikkapa tosi-tv-formaattien kokoon teipatussa häthätää-maailmassa).

Sama koskee yhtä lailla teatteria, tanssia, sirkusta. Niin kauan maailmassa on toivoa, kun keskuudessamme on ihmisiä, jotka jaksavat harjoitella: antaa valtaosan ainoasta elämästään taiteeseen liittyvän taidon hankkimiseen, ylläpitämiseen ja loputtomaan kehittämiseen. Harjoittelun jälkeen noustaan estradille ja kaikki tehty tiivistyy läsnä olevaksi. Eletty tulee näkyväksi. Ja se tapahtuu meitä katsojia varten, jotta me olisimme olemassa ja elossa esiintyjien kanssa ennen kuin taas toisistamme erkanemme. Elämä ei ole vieläkään valmis eikä siis lopussa, onneksi, mutta valmistellusta ja ehyestä kokonaisuudesta nauttiminen tekee elämän keskeneräisyydestä ilon: mitäpä seuraavaksi saa nähdä ja kokea?





Juhlaviikot pohtii tänä vuonna eri tapoja suhtautua taiteeseen. Mikä on sinun taidesuhteesi? Oletko taiteen kokijana esimerkiksi skeptikko, kriitikko, bilettäjä vai taidefani? Jani Toivola, Anna Kortelainen, Aleksi Bardy ja Marja-Terttu Kivirinta kirjoittavat festariblogissa omasta suhtautumisestaan taiteeseen ja Juhlaviikko-tunnelmistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti