torstai 20. elokuuta 2009

Vuoden ensimmäinen Kinopiha

Montako Juhlaviikkoelämystä mahtuu torstain myöhäisiltaan välillä Alminsali-Lasipalatsi? Monta.

Alminsalissa nähtiin Alvis Hermaniksen ohjaus Shukshinin tarinoista ja ilta päättyi siihen, että yleisö osoitti suosiotaan seisten taputtaen. Näin kuulemma myös eilen. Eikä ihme, niin koskettavia olivat sekä tarinat, näyttelijöiden suoritukset että eleettömät lavasteet.

Töölönlahdella oli nähtävissä jo yhtä jos toista huomiseen Taiteiden yöhön liittyvää - ja samalla korviin kantautui etäisesti (kun oikein tarkasti osasi kuunnella) viimeiset sävelet Huvilassa tänään revitelleen Sierra Maestran soittimista.

Lasipalatsin sisäpihalla vastaan tuli yleisömeri ja hieno tunnelma. Kinopiha ja kaikki siihen liittyvä on alkusyksyisen (tai loppukesäisen, ilmasta riippuen) Helsinkini suosikkiasioita. Ilmaisia elokuvia ulkoilmassa, mikä sen parempaa oikeasti.

Yksi tämän vuoden Juhlaviikkoihin liittyvä projektini jäi nyt kuitenkin toteutumatta. Lasipalatsin seinään heijastuu parhaillaan Wim Wendersin Berliinin taivaan alla - elokuva tunnetaan muun muassa kuvasta, jossa enkeli seisoo katonharjanteella.

Ohjelmaesitteen ensimmäisistä versioista lähtien olen miettinyt, kuinka näky voisi olla tuosta Bio Rexin katolta. Kun elokuva loppuu ja "valkokangas" pimenee, katolle pitäisi ehdottomasti jäädä hahmo vartioimaan.. Haaveilin pahvienkeleistä ja ties mistä talkoolaisten palkkaamisesta mutta se haave jäi nyt keskeneräiseksi. Ellei yössä tapahdu ihmeitä.

Maarit Kivistö, Juhlaviikkojen tiedottaja, joka aikoo lukea ne Shukshinin tarinat heti festarikiireiden laannuttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti