tiistai 18. elokuuta 2009

Relax – nothing is under control

Meta4 Gloria Kulttuuriareenassa 16.8.
Kuva Saša Tkalčan.

Tai niin voisi kuvitella kun Meta4-jousikvartetin Tomas Djupsjöbacka avaa 17.8. konsertin Esa-Pekka Salosen Yta III -teoksella. Soolo sellolle soi sameasta kirkkaaksi ja taas johonkin tuntemattomaan. Kappale loppuu huutoon ja pidätetyt henkäykset parvekkeella päästetään vapauteen. Meta4 on avannut illan ja olen ihmeissäni. 1800-luku ja 2000-luku kohtaavat Gloriassa ja sali on täynnä. Ilta kestää nuoren suomalaisen kvartetin jännitteessä, loppunäytöksessä Esa-Pekka Salonen ja Beethoven laitetaan rinnakkain, vastakkain ja limittäin.

Tätä ennen toinen kvartetin kahdesta viulistista, Minna Pensola, esittää Lachen verlernt, Salosen säveltämän soolon viululle. En voi auttaa itseäni vaan nojaudun tuolillani hetki hetkeltä lähemmäs eleganttiin mustaan pukeutunutta soittajaa. Viulu soi tavalla, jota ennen en ole kuullut, hauraana kuin paperi ja voimakkaana kuin vapauteen päässeet luonnonvoimat. Jokin vierähtää sisälläni eri kohtaan kuin ennen. Mutta sen huomaan vasta jousen laskeutuessa lepoon. Rakastan tätä suurta draamaa ja painajaismaisia sävyjä!

Ennen kaikkea Meta4-kvartetilta odotan musiikillista ravistelua, ja siihen kvartetin näkemys ja soittotaito todella venyvät. Lavalle astuvat vielä Antti Tikkanen (viulu) ja Atte Kilpeläinen (alttoviulu) ja koko kvartetti on koossa. Ryhmässä kokonaisuus on useimmiten enemmän kuin osiensa summa – ja toden totta, intensiteetti lisääntyy entisestään. Vuonna 2001 perustettu ryhmä on kerännyt lukuisia meriittejä ja julkaissut vastikään ensimmäisen levynsä. He konsertoivat loppuvuonna ympäri Euroopan ja halki Venäjän aina Kiinaan asti. Sanoisin, että konserttimaiden yleisöjä kohtaa suuri onni tämän kvartetin muodossa.

Sara Seppänen, Juhlaviikkojen fani, joka ei lakkaa ihmettelemästä miten 1700-luvun käsityön taika kantaa jousisoittimissa sukupolvesta toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti