tiistai 25. elokuuta 2009

Coco Chanel & Igor Stravinsky - tyyli on aina muodissa


Philharmonia-orkesteri esitti Finlandia-talon konsertissaan 21. elokuuta venäläissäveltäjä Igor Stravinskyn (1882–1971) Kevätuhrin. Kapellimestarina toimi Stravinskyn nuorempi virkaveli, myös Los Angelesin filharmonikkoja johtanut Esa-Pekka Salonen.

Kesäkino Engel esittää Helsingin juhlaviikkojen aikana elokuvan Coco Chanel & Igor Stravinsky. Elokuvan avaa hurja Stravinskyn Kevätuhrin rekonstruktio, joka on kuvattu alkuperäisen, vuoden 1913 maailman ensi-illan tapahtumapaikalla Theatre Des Champs-Elyséessä Pariisissa.

Musiikista vastaa Berliinin filharmonikot Sir Simon Rattlen johdolla. Nijinskin baletin on rekonstruoinut koreografi Dominique Brun. Stravinskyn avainteos johti aikanaan mellakkaan, koska se oli yleisölle liian hurja. Säveltäjän ura karahti kiville. Venäjän vallankumous teki hänestä maattoman.

Muoti-imperiumin luonut Coco Chanel oli samaan aikaan jo uransa huipulla. Chanel ja Igor Stravinsky kohtasivat uudelleen kutsuilla. Chanel kutsui pennittömän säveltäjän asumaan ja säveltämään huvilaansa Pariisin laitamilla Garches’sa. Stravinsky muutti hotellirähjästä designkartanoon perheensä kanssa. Intohimoinen suhde roihahti väistämättä.

Mads Mikkelsenin esittämä maskuliinisesti kuohahteleva Stravinsky ja Anna Mouglalis´n savuisen kiehtova Coco Chanel kuvaavat mystisiin mittoihin kasvaneita vuosisadan tyylin ja taiteen avainhahmoja tunteiden ja kiihkon kautta. Stravinskyn sävellystyö eteni maanisesti. Pianon koskettimet kävivät kuumana. Coco Chanel teki määrätietoisen aluevaltauksen muodista hajuvesiin loihtimalla maailman kuuluisimman tuoksun.

Jan Kounen (mm. 99 frangia) on ohjaajana kyltymätön visualisti ja hyvän maun rajalla tasapainoileva taikuri. Nyt hän on luonut nahkansa ja loihtinut ylpeän teoksen, jonka jokaisen kuvan voisi kehystää ja nostaa gallerian seinälle.

Chanelin muotitalo on avustanut elokuvaa antamalla arkistonsa tekijöiden käyttöön ja lainaamalla Chanelin mallina Ranskassa pitkään toimineelle Anna Mouglalis´lle useita alkuperäisiä asuja. Kounenilla oli täydet valtuudet kuvata Coco Chanelin (1883–1971) Rue Gambonin asunnossa. Karl Lagerfeldt suunnitteli Mouglalis´lle Chanel-henkisen uuden asun Kevätuhrin ensi-iltakohtausta varten.

Igor Stravinsky oli jättiläinen. Kevätuhri on modernin musiikin käänteentekevin teos. Stravinsky löysi oman äänensä vuosisadan alun Pariisissa, maailmaa mullistavien uusien kuohujen polttopisteessä. Debussy ja Ravel liputtivat ensimmäisten joukossa Kevätuhrin puolesta. Stravinsky sävelsi Djaghilevin ja Nijinskin venäläiselle baletille ja työskenteli Picasson ja Jean Cocteaun kanssa. Toisen maailmansodan myötä Stravinsky päätyi Yhdysvaltoihin, neuvoi Chaplinia elokuvasäveltämisessä ja illallisti presidentti Kennedyn kanssa. Disney käytti Kevätuhrin musiikkia Fantasiassa. Stravinsky johti Los Angelesin filharmonikkoja.

Elokuva KesäKino Engelissä 28.8.-3.9. klo 22.00.

4.9. alkaen Coco Chanel & Igor Stravinsky elokuvateattereissa kautta maan.


Mika Siltala, Cinema Mondon CEO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti