keskiviikko 5. elokuuta 2009

Naamioiden lumossa

Kuva: Soile Mäkelä

Kävin lauantaina 25.8. Alppipuiston Oranssi-festillä katsomassa Teatteri Metamorfoosin esittämän katkelman Juhlaviikoille tulevasta ensi-illasta Pirandello Project – On the Edge of Silence.

Naamioteatterissa kokonaamioita käyttävät esiintyjät eivät puhu – muutoin naamion taika raukeaisi. Ilmaisumuoto perustuu näyttelijän fyysiseen ilmaisuun, kehonkieleen.

Alppipuiston olosuhteet esitykselle eivät olleet parhaat mahdolliset: aurinko paistoi katsojien silmiin, esiintyjillä ei ollut telttakatoksessa kohdevalaistusta ja taustahälinä oli melkoinen - olihan kyseessä ilmainen yleisötapahtuma keskellä kaunista kesäpäivää.

Häiriötekijöistä huolimatta esitys vei täysin mukanaan lumoavan hang-soittimen ensisävelistä lähtien. Naamiohahmot olivat kutkuttavan tunnistettavia ihmistyyppejä, ja erilaisilla esineillä nuketus oli hämmästyttävän taidokasta!

Esitys imaisi myös kymmenet kanssakatsojat mukaansa, ja sen päätyttyä monet olivat jopa hieman närkästyneitä: Nytkö se jo loppui? Haluan tietää miten tämä päättyy! Itse tunsin suurta ylpeyttä siitä, että meillä on Juhlaviikoilla esittää näin hieno ja erityislaatuinen kotimainen ensi-ilta – suosittelen sitä lämpimästi kaikille uusia teatterikokemuksia kaipaaville!

Kurkkaa pätkä Teatteri Metamorfoosin harjoituksista, mukana myös maaginen hang.

Hang on sveitsiläinen käsintehty soitin, jonka hankkimiseksi on ensin kirjoitettava kirje ja parhaassa tapauksessa odotettava pari vuotta. Teatteri Metamorfoosin väki tutustui soittimeen ensi kertaa Ranskassa, jossa järjestetyillä katufestivaaleilla se lumosi ympärilleen satapäisen joukon.
Hangia voi ihmetellä myös Youtubessa, soittajana lahjakas Manu Delago.

Teatteri Metamorfoosi ja Korjaamo Teatteri: Pirandello Project - On the Edge of Silence on osa Kulttuuritehdas Korjaamolla järjestettävää Stage-festivaalia. Esitykset 23.-24.8. klo 20.00.

Sanni Pajula, Juhlaviikkojen esittävien taiteiden tuottaja, joka siirtyy päivä päivältä enemmän festivaalitunnelmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti