maanantai 10. elokuuta 2009

Paluu faniuteen

Juhlaviikko-fani Akipekka jätti suosituksensa Juhlaviikkojen sivuille.

Voiko jonkun rakastamansa bändin tai artistin unohtaa? Kyllä voi – varsinkin jos bändi ei tee mitään uutta tuotantoa vuosiin. Yhtäkkiä räjähtää – bändi tekee come backin! Nykyään on kylläkin trendinä koota bändi takaisin kasaan ainoastaan muutamia keikkoja varten, joiden jälkeen palataan hiljaiseloon.

Joka tapauksessa, minun tajuntani räjähti kesäkuussa. Faith No More – vanha unohdettu suosikkini tuli keikalle Kaisaniemeen. Kaivoin vanhat levyni hyllyn perältä ja fiilistelin antaumuksella bändin tuotantoa viikon ennen h-hetkeä.

Konsertti oli kerrassaan loistava. Kuinka olin voinut unohtaa Mike Pattonin, tuon ilmiömäisen (ja komean) laulaja-äänitaiteilijan? Ailahtelevan tunnerikkaat teinivuodet palasivat elävästi mieleeni. Oli saatava lisää. Unohtunut harrastus nimeltä fanitus sai jatkoa Ruisrockissa.

Keikkojen välissä pidin uusfaniuttani yllä kuuntelemalla FNM:ia yötäpäivää levyltä tai Spotifyssa. Lisäksi katsoin bändin työnäytteitä Youtubessa ja kävin aiheeseen liittyvillä nettisivustoilla. Tänä päivänä fanitus on niin helppoa. Toista oli vielä 1990-luvun alkupuolella, jolloin kirjoiteltiin kirjeitä fan clubeihin ja tilattiin julisteita ja muuta fanikamaa postitse!!

Uudelleen löytynyt fanius on kuin törmääminen vanhaan ihastukseen. Tietynlaiset tuntemukset ja tilanteet palaavat mieleen. Voisiko tätä suhdetta vielä jatkaa? No, fanitusta ainakin voi.

Nykyään faniuttaan voi jakaa ja ylläpitää helposti myös sosiaalisissa medioissa. Facebook ja Youtube ovat oivallisia foorumeja tiedonsaannille ja mielipiteenvaihdolle. Juhlaviikkoja ja meillä nähtäviä ja kuultavia artisteja voi myöskin fanittaa osoitteessa www.helsinginjuhlaviikot.fi/faneille. Kuka tahansa voi myös jättää suosituksensa sivustolle.

Joku palaa nuoruutensa lähteille Laurie Andersonin ja Lou Reedin siivittämänä, toinen tutustuu nykytanssiin katsomalla Kenneth Kvarnströmin Destruction Songia Youtubessa. Minä fanitan juuri nyt legendaarista Grace Jonesia ja möreä-äänistä Melingoa perinteisiltä cd-levyiltä ja odotan malttamattomana Huvilan elokuisia iltoja. Ne alkavat jo muutama päivän päästä!

Milla Valjus, Juhlaviikkojen markkinointikoordinaattori, joka moikkasi aurinkoa viikonloppuna Kumpulassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti