perjantai 24. heinäkuuta 2009

Tyyntä ennen myrskyä

Meg Stuart & Philipp Gehmacher: Maybe Forever. Kuva Chris Van der Burght

Juhlaviikkojen esittävien taiteiden tuottajalle heinäkuu on yleensä viimeinen hengähdyshetki, jolloin toimistossa pystyy vielä jokseenkin rauhassa työskentelemään. Kesälomallakin on ehtinyt käydä keräämässä voimia.

Festivaalituotannon työvuosi jakautuu eri vaiheisiin, joissa jokaisessa on omat kiemuransa. Syksy menee menneiden Juhlaviikkojen jälkitöissä ja uusia tuulia haistellessa. Vuodenvaihteen molemmin puolin aloitetaan keskustelut seuraavan festivaalin esiintymisistä sekä se kaikista vaativin, aikataulujumppaaminen.

Helmikuun lopussa ohjelmisto alkaa olla kutakuinkin kasassa mutta viime hetken muutokset maaliskuun puolella eivät ole ennenkuulumattomia... Yksi työvuoden virstanpylväitä on, kun saan huhtikuussa painotuoreen ohjelmistoesitteen käteeni – aikataulupalapeli on valmis ja on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen!

Kevät kuluu pitkälti sopimuksien valmisteluissa sekä yksityiskohtien viilauksessa. Kesän työsarkaa on käsiohjelmien teko sekä esiintyjäryhmien tarkempi aikataulusuunnittelu. Kesällä ajatukset alkavat jo kääntyä elokuun kupliviin iltoihin – niitä odotellessa tuottaja käy viimeisiä keskusteluja esiintyjäryhmien kanssa ja toivottaa vieraat tervetulleiksi Helsinkiin.

Festivaaliaikaan sattuu ja tapahtuu, joten kaikkeen pitää varautua. Silloin tuottaja on 24/7 puhelimen tavoitettavissa ja aina valmiina auttamaan. Viime vuonna erään seurueen jäsen myöhästyi lennolta, sillä hän uppoutui lähtömaan lentokentällä katselemaan piirrettyjä niin intensiivisesti, ettei ollut kuullut lennon kuulutuksia... (Hän onnistui kuitenkin hankkiutumaan Helsinkiin muiden perässä, ja esitykset saatiin vietyä läpi suunnitelmien mukaan.)

Kaiken pyörityksen keskellä tuottaja pääsee nauttimaan upeista taide-elämyksistä lähes päivittäin sekä tutustumaan mielenkiintoisiin ihmisiin. Juuri tällä hetkellä festivaali häämöttää kolmen viikon päässä, ja perhoset alkavat jo lennellä vatsassa!

Sanni Pajula, Juhlaviikkojen tanssi-, teatteri- ja sirkusohjelmiston sekä lastenesitysten tuottaja, joka odottaa kovasti tanssiteos Maybe Foreverin näkemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti