perjantai 10. heinäkuuta 2009

Bodari herkistyy

Paula ja Mike Senaatintorilla 2008. Kuva Maarit Kytöharju.

Pyöräilen päivittäin Töölönlahden maisemissa. Matkan varrelle osuu muutama Juhlaviikoiltakin tuttu tapahtumapaikka kuten Alminsali ja Finlandia-talo. Ne ovat useimmille tuttuja kulttuuripyhättöjä ainakin rakennuksina.

Kaupunkia katsellessani mietin usein, missä paikoissa Juhlaviikot voisi näkyä ja kuulua. Kuinka nekin, joille festivaalimme vielä on outo ja tuntematon, löytäisivät meidät.

Viime aikoina olen tehnyt empiiristä tutkimusta ruumiinkulttuurin parissa ja vienyt esitteitämme töölöläiselle kuntosalille. Ne liikkuvat sieltä erittäin liukkaasti. Kuntosalit ovat itse asiassa harvinaisen heterogeenisiä paikkoja. Kehoaan huoltavat toimistotyöläiset, taitelijat, raksamiehet, melkein kaikki. Kiinnostusta kaikenlaista kulttuuria kohtaan ei siis tarvitse ihmetellä.

Mutta mitä kulttuuria tosibodarit – siis ne oikeat lihaskimput kuluttavat? Käyvätkö he taidenäyttelyissä, konserteissa ja teatterissa? Olisi stereotyyppistä olettaa, että citybodari kuuntelee pääasiassa raskaampaa rockia ja covereita ja livenä ainoastaan Apollossa tai On the Rocksissa.

Viime elokuussa kuuntelin parin kaapinkokoisen moikkatutun keskustelua oman treenini ohessa. Miehet keskustelivat viime vuoden Taiteiden yön Rock, rytmi, rakkaus -konsertista ja hehkuttivat Paulaa, Mikea ja Ismoa. Toiselle oli tullut kyynel silmään, kun oli ollut niin hienoja tulkintoja. Tällaisia keikkoja pitäisi kuulemma olla joka vuosi.

Toinen kavereista oli myös joutunut Huvilan lauantaitansseihin. Tyttöystävä oli pakottanut tanssimaan Yölinnun tahdissa ja kokemus olikin ollut positiivinen ja teltassa sai lisäksi hyvää ruokaa ja juomaa.

Tuli ylpeä olo. Mahtavaa, että Juhlaviikkojen tapahtumat ovat liikuttaneet karskimmankin miehen sielua. Se mikä on toiselle valtavirtaa, on toiselle elämys. Juhlaviikkojen aikana taidetta ja viihdettä voi kokea ja tehdä itsekin eri puolilla kaupunkia. Ehkä joku bodari päätyy tänä vuonna filistelemään Katri Helenaa Huvilaan tai Meta4-kvartettia Gloriaan. Nykytanssin ekakertalaistenkin joukossa on kenties bodari ellei kaksikin.

Katri Helena Huvila-teltassa 19.8.
Meta4 Gloria Kulttuuriareenassa 16., 17. ja 18.8.

Viime vuoden Rock, rytmi, rakkaus -konserttia voi fiilistellä Juhlaviikkojen flickrissä.

Milla Valjus, Juhlaviikkojen markkinointikoordinaattori, joka rakastaa hoppia, housea, Chopinia ja Einojuhani Rautavaaraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti